Vrijmetselarij

Wat is Vrijmetselarij?

De Vrijmetselarij is een inwijdingsgenootschap waarbinnen men streeft naar geestelijke verdieping. Het heeft als doel de mens zichzelf te doen kennen en om hem of haar te bewegen zich voor een betere samenleving in te zetten. Vrijmetselaar zijn is een manier om door te dringen in de aloude levensvragen van herkomst, taak en bestemming, en het vinden van een wereld- en levensbeschouwing. Wij noemen dat het “zoeken naar waarheid”. Er zijn geen dogma’s in de Vrijmetselarij, geen leer en ook geen openbaring. Het gaat om de individuele beleving van wat er meer zou kunnen zijn tussen hemel en aarde.

Het doel van de Vrijmetselarij is de mens te begeleiden op zijn persoonlijke zoektocht naar waarheid. Dit geschiedt door het aanreiken van symbolische begrippen, door het beleven van rituelen en door de discussie met anderen. De Vrijmetselarij wordt daartoe beoefend in loges, zelfstandige verenigingen onder de paraplu van een obediëntie (orde) zoals het Grootoosten der Nederlanden of Le Droit Humain. Van oudsher waren de loges alleen toegankelijk voor mannen, maar vandaag de dag zijn er ook gemengde loges en loges voor uitsluitend vrouwen.

Vrijmetselarij in Zeeland

De eerste vrijmetselaarsloge in Nederland werd opgericht in 1734, in Zeeland vonden de eerste activiteiten op het gebied van de Vrijmetselarij plaats in 1749 in Sluis. Elders op deze site vindt u een korte geschiedenis van de Vrijmetselarij in Zeeland.

Vandaag de dag zijn er zeven vrijmetselaarsloges in Zeeland, een overzicht hiervan vindt u eveneens op deze site. Vijf van deze loges zijn lid van het Grootoosten der Nederlanden, en uitsluitend toegankelijk voor mannen. Daarnaast zijn er twee gemengde loges, welke lid zijn van Le Droit Humain. Hoewel alle loges een eigen programma hebben, zijn er incidenteel ook gezamenlijke activiteiten.

Meer weten?

Met een dergelijke geschiedenis zijn er natuurlijk vele bronnen van verdere informatie. Een goed startpunt is bijvoorbeeld de Wikipedia-pagina over Vrijmetselarij of die over Vrijmetselarij in Nederland. Daarnaast vindt u op de sites van de verschillende Zeeuwse loges de nodige aanknopingspunten, bijvoorbeeld op die van ‘La Compagnie Durable’.

Heeft u vragen, of wilt u een kennismakingsgesprek? Dan nodigen we u graag uit contact met ons op te nemen. Dit kan via het contactformulier op deze site of via de loge van uw keuze.